írta: Szekeres Nikoletta

A Kubából alapvetően illegalitásból érkező lakáséttermek mára már a külföldi és hazai vendéglátás színes, kedvelt és elfogadott részét képezik. Ennek az egyszerre személyes és mégis üzleti alapon nyugvó vállalkozásnak egyik páratlan megvalósulása az eredetileg szociológusként majd étteremvezetőként tevékenykedő Illés Máté és az énekesnő, Tóth Evelin által üzemeltetett EtyekM, hol máshol, mint a magyar borvidék egyik legizgalmasabb terepén, Etyeken…

20130414-etyek-127

„Természetesen nem tettünk le a kulturális igehirdetésről sem, időről időre, főleg nyáron több művészt is elhozok az étterembe, ők koncerteket adnak, amelyben olykor én is részt veszek.”

Mindketten elég jól és otthonosan mozogtatok a pesti kulturális és gasztro életben, hogyan kezdődött a váltás, hogyan alakult ki az itteni életetek?

Evelin: Úgy indult, hogy személyesen kezdtünk el Etyekre borért járni, mivel Máté az M. Éttermet (egy francia–magyar bisztró) vezette a Kertész utcában két társával közösen, és ahol nem boltokból, hanem borászoktól szedték össze a borokat, és alakították ki a szortimentet. Egyre gyakrabban jöttünk borkóstolókra, aminek kapcsán engem is meghívtak énekelni. Személyes kapcsolatokat kötöttünk, ideszoktunk, aztán elkezdtük felhívogatni, eleinte félig játékból a házak eladó tábláin szereplő telefonszámokat. Ez a ház tetszett a legjobban, ami egy 1878-as építésű, helyi műemléki védettség alatt álló présház, és akkor még bizony se víz, se villany nem volt, döngölt padlóval, a maga ódon valóságában. Alkudozások után, öt évvel ezelőtt aztán egyszer csak itt találtuk magunkat, és azt kell, hogy mondjam, egy idő után innen nézve már Budapest tűnt falunak.

Máté: Eleinte nem is akartunk ideköltözni, amolyan úri passziónak tűnt, hogy veszünk egy présházat és elkezdünk szőlőt művelni, kedvtelésből bort készíteni. De miután megvettük, és teltek a – szó szerint – napok, úgy egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy mi ezzel valamit kezdeni akarunk. Először volt a szőlő, aztán a ház, amit felújítottunk, és egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy egyre inkább itt akarunk élni. Öt év alatt a helyi borászok segítségével elsajátítottuk a borkészítés alapjait, fehér és vörös borokat készítünk.

20130414-etyek-16

Evelin: Pezsgőt is készítünk, ami 2014-ben az Etyek-budai Borvidéki Versenyen ezüstérmes lett. Egyébként ezüst- és bronzérmeket a borainkra is kaptunk már szép számmal. Borainkat helyben, ebédek, vacsorák alkalmával kóstoltatjuk vendégeinkkel, ha ízlik nekik, vehetnek is belőle, de csak a présháznál.

Az izgalmas lakásétteremről további érdekességeket tudhattok meg a NoPrint Magazinban!