írta: Német Dániel

 

„Az univerzalitása véleményem szerint az apróságokban rejlik, az emberi és a családon belüli viszonyokban, ezek a témakörök országhatártól függetlenek. Számunkra a legfontosabb kérdés azonban az volt a történet kidolgozásakor, hogy egy adott fordulat igaz-e, vagy pusztán csak érdekes.”

 

A Bibliothéque Pascal és a Délibáb után a saját lakásában, a saját családját szerepeltetve készített kamaradrámát, a forgatókönyv megírásakor pedig gondosan ügyelt arra, hogy a történet fordulatai elsősorban igazak legyenek, mintsem öncélúan érdekesek – Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje el is nyerte Karlovy Varyban a fődíjat, de a legjobb színésznek járó Kristály Glóbuszt is neki ítélték, művének amerikai remake-jogairól pedig már tárgyalnak.

26

Hogyan született a forgatókönyv ötlete, a történet milyen arányban táplálkozik életrajzi elemekből, illetve a környezetében valóban lezajlott konfliktusokból?

Egy évvel ezelőtt Balázs Zoltán, a Maladype Színház vezetőjének felkérésére készítettem el a film alapját képező színdarabot: semmiféle előzetes megkötést nem támasztottak, teljes egészében rám bízták, milyen művet viszek színre, illetve lehetőségem volt arra is, hogy a feleségemet, Török-Illyés Orsolyát, valamint Gelányi Imrét, Szabó Domokost magammal vigyem, azaz azokkal a színészekkel dolgozzam együtt, akikkel egyébként is szoktam – ők egyébként a dramaturgiai kérdésekben is közreműködtek a produkcióban. Összeülve megbeszéltük, melyek azok a közös pontok és kérdések, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak és amelyekhez van személyes kötődésünk – ilyen mások mellett a gyermekvállalás vagy a párkapcsolatok témaköre. Az előadás személyessége tehát ebből fakadt, életrajzi elemeket csak annyiban használtunk fel, amennyire feltétlenül szükséges, fontosabb, hogy nyitott szemmel járunk a világban, elraktározzuk a különböző motívumokat. Így született meg a forgatókönyv is, amely egy fiktív családot mutat be, de a történetbe általunk látott és hallott eseteket is integráltunk. A közönség reakcióját látva rögtön eldöntöttük, hogy filmre is átültetjük a darabot, tavaly nyáron nekikezdtünk az előkészítésnek, ősszel már forgattuk, így mindössze egy év alatt a színházi előadás mellett a film is elkészült.

6

 

Tovább olvashatod az interjút a NoPrint Magazin oldalán!